Zener Diyot, LED Test Cihazı

Selamlar.
Bugünkü yazımda sabit akım ve yüksek gerilim(60V) üretici devre, gerilim okumak için voltmetre ve çeşitli seçimleri yapan buton takımı ile bir test cihazı yapacağız.

Bu cihazı başka şekillerde yapmak mümkün. Ben bu yöntemi seçtim. Daha önce bunun bir versiyonunu denemiştim. Akım sınırlama kısmı NPN transistörler idi. Kötü kısmı aynı besleme ile çalışan bir voltmetre kullanılamıyordu.

Şimdiki devrede akım sınırlama kısmını PNP transistörler ile yaptım. GND artık değişmeyeceği için; ortak besleme ile çalışan bir voltmetre kullanılabilecek. Piyasada üç bölümlü, 7 parçalı voltmetreler bulunmakta. 3 hane ve 30V veya 100V’a kadar ölçebiliyorlar. Ancak ben kendim yapmak istedim. Atıl duran bir kaç mcu içerisinden MSP430G2452 bu iş için uygun oldu. Yine elimde bulunan; dört haneli, 7 parçalı gösterge kullandım.

“Code Composer Studio” ile basit bir kod yazdım. 32 defa ADC okunuyor ve ortanca filtreden[2] geçirilip ekrana yazdırılıyor. 32 seçmemin kısıtlaması, sadece mcu kapasitesi ile alakalı. Eğer daha büyük kapasiteli bir mcu seçerseniz bu büyüklük daha da artırılabilir. Ölçülen ADC değerinin, mümkün olduğunca kararlı olması için böyle bir yöntem seçtim. Ekrana yazdırmak için ve ADC okuma işlemini başlatmak için TIMER kesmesinden yararlandım. Siz, başka mcu veya hazır bir voltmetre kullanabilirsiniz.

ADC referans gerilimi 2.5V seçidi. Buna göre gerilim bölücü, 65V’da 2.5V verecek şekilde ayarlandı.

Öncelikle altta linkini verdiğim adreste[1] bulunan şemalardan yararlanarak 12V giriş gerilimini 60V ‘a yükselten bir devre yaptım. Hemen arkasına akım sınırlayıcı bir devre ekledim. Kalıcı tip bir buton ile 5mA ve 10mA seçilebilecek hale getirdim.
Gerilim seçimi için de kalıcı tip anahtar ekledim. Giriş gerilimi(12V) veya üretilen yüksek gerilim(60V) arasında seçim yapılabilmekte.

Bazı durumlarda; bağlantıyı bozmadan polarite değiştirilmesi için, bir de çıkış uçlarının yerini değiştiren kalıcı tip bir anahtar daha ekledim.
Son olarak, zener diyot veya LED üzerinde düşen gerilimi okuyabilmek için; çıkışı, üretilen gerilime bağlayan bir buton ekledim. Sadece ölçüm zamanı içinde basılacak, bıraktığımızda artık ilgili komponent üzerinde gerilim vermeyecek şekilde yapılandırdım.

Sizler istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz. Benim işimi görmeye yetecek düzeyde bir uygulama oldu.

Alttaki linklerde projenin pcb ve şemaları bulunmakta. Şema/pcb resimlerle çok az farkla ayrılmış durumda. Kendime yaptığım uygulamanın resimleri bunlar. Eksikleri ve hataları düzelterek, pcb ve şema yeniden oluşturuldu. [3][4][5]

[1] https://www.changpuak.ch/electronics/High_Voltage_Power_Supply_MC34063.php
[2] https://donanimveyazilim.wordpress.com/?s=ortanca
[3] https://oshwlab.com/mehmetbey/voltmetre_icin_buton_takimi_01
[4] https://oshwlab.com/mehmetbey/voltmetre_g2252_ve_4x_7seg_01
[5] https://oshwlab.com/mehmetbey/hv_mc34063_zener_tester_pnp_v2-sch_2023-06-23_10-15-41

Video Linki:
https://mega.nz/embed/bN0w2AaA#JKuFS86rOOekNnEUIGyzV-HzVFKvQnMVmQ1EG3mzxVE

Home » Zener Diyot, LED Test Cihazı